zaterdag 25 november 2017

30 jaar Whitesnake '1987'

Deze week heb ik de Whitesnake '1987' 30th anniverary box gekocht, het is dit jaar namelijk 30 jaar geleden dat de plaat uitkwam. Op 4 april 1987. Later dat jaar scoorde de band z'n eerste hit in Nederland met 'Here I go again', begin 1988 gevolgd door 'Is this love?' van hetzelfde album. In januari 1990 scoorde Whitesnake z'n tot nu toe laatste hit in de top 40 met 'Fool for your loving'. Het laatste nummer is afkomstig van het album 'Slip of the tongue'. Dat was de eerste plaat die ik op cd kocht, op 1 februari 1990.

Met het album '1987' brak de band rond zanger David Coverdale definitief door en dan met name in Amerika waar er miljoenen exemplaren van werden verkocht. Er zat ook een Nederlands tintje aan. Gitarist Adje van den Berg die in 1983 naast een Nederlandse ook een Amerikaanse hit scoorde met 'Burning heart' was door Coverdale ingelijfd en speelde een solo op 'Here I go again'. Vandenberg maakte met de Ierse gitarist Vivian Campbell, de Cubaanse bassist Rudy Sarzo, de Amerikaanse drummer Tommy Aldridge en de Brit David Coverdale deel uit van een soort Verenigde Naties van de rock. Het succes van het album leidde tot een succesvolle wereldtour. Voor de opvolger van '1987', het album 'Slip of the tongue', schreven Coverdale en Vandenberg samen alle songs. Helaas was Vandenberg door een polsblessure niet in staat gitaar te spelen en werd hij vervangen door de Amerikaan Steve Vai, een virtuoos op de gitaar maar dan vooral in pure hardrock. 'Slip of the tongue' klonk hierdoor vooral hard en had niet de specifieke bluesrock sound waar de band bekend om stond. 'Slip of the tongue' werd niet zo'n groot succes als '1987' maar op de tour om het album te promoten was Vandenberg wel weer van de partij naast Vai. In 1997 schreef Vandenberg wederom met Coverdale de songs voor een album, getiteld 'Restless heart' en hierop kon hij eindelijk laten horen wat hij waard was.

De '1987' box bevat naast de geremasterde versie van het album een tweede schijfje met live nummers gespeeld tijdens de 1987-1988 tour, een derde schijfje met rehearsals en demo's, een vierde met speciale mixen en een dvd met o.a. clips en een korte documentaire over de totstandkoming van de plaat. Daarnaast zitten er een boekje met songteksten, en een met promomateriaal en foto's bij en een poster van de hoes. Alles verpakt in een mooi doosje.

Een heel fijne box moet ik zeggen.

Ik hoop dat er over twee jaar ook zo'n box van 'Slip of the tongue' verschijnt, want die plaat vind ik eigenlijk nog net iets beter dan '1987'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten