zaterdag 22 juli 2017

DUNKIRK

Gisteren naar de film 'Dunkirk' van regisseur Christopher Nolan geweest. Nolan is vooral bekend van de Batman trilogie 'Batman Begins' , 'The Dark Knight' en 'The Dark Knight Rises'.

In 'Dunkirk' draait het om de evacuatie van voornamelijk Britse soldaten die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, mei - juni 1940, bij Duinkerke als ratten in de val zaten.

Er zitten drie verhaallijnen in de film: Die van een jonge soldaat die vanaf de kust op een schip naar Engeland probeert te komen. Een vader met zoon en een vriend die juist vanuit Engeland naar Duinkerke varen om opvarenden te helpen. En de piloot van een Spitfire die Duitse bommenwerpers probeert te vernietigen. De verhalen zijn ingenieus met elkaar verweven.

Nolan dropt je aan het begin van de film gelijk in de oorlog. De jonge soldaat moet in de straten naar het strand vluchten voor het vuur van de nazi's waarbij de kogels hem om de oren vliegen. Het knalt er letterlijk en figuurlijk hard in. De Duitse bommenwerpers gieren en de bommen die ze afwerpen slaan met een snoeihard geluid in. De film is bijna een aanval op je zintuigen en een enorm spektakel.

Er zitten ook Nederlandse tintjes aan de film. De film is voor een deel geschoten op Urk en het IJsselmeer. Daarnaast is het camerawerk gedaan door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema.

Als je een liefhebber bent van oorlogsfilms of een spannende thriller is deze film zeker een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten