maandag 30 september 2013

'Prisoners' en 'Wolf'

De afgelopen tijd twee goede films gezien in Pathé. Als eerste 'Prisoners'  van de Canadese regisseur Denis Villeneuve met Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal en Maria Bello. Over het ergste wat je als jonge ouders kan overkomen, de vermissing van je kind. Een van de vaders, Hugh Jackman, neemt het recht in eigen hand. Hij is ervan overtuigd dat hij de dader te pakken heeft. Maar is dat wel zo?
'Prisoners'  is een ijzersterke 'whodunnit' in een donkere sfeertekening met vooral prima acteerwerk van Jackman en Gyllenhaal.

'Wolf' is een Nederlandse film van regisseur Jim Taihattu. Nasrdin Char die in de vorige film van Taihattu 'Rabat' nog een Oscar won voor beste acteur speelt ook een rol in zijn nieuwe film. Waar 'Rabat' een duidelijk optimistische en lichte film was is 'Wolf' 180 graden gedraaid. Duister en rauw. Een jongeman van allochtoonse (Marokkaanse) afkomst woont in een troosteloze wijk in een grote Nederlandse stad. Hij doet aan kickboksen (een soort Badr Hari) en dat is in de criminaliteit die er nooit ver weg is best wel een pre. Een Turkse maffiabaas ziet wel wat in hem. In 'Wolf' zien we de onvermijdelijke ondergang van de jongeman. In korrelig zwart-wit geschoten. Heftig!


Tezamen met 'Borgman' zijn dit voor mij tot nu toe de drie beste films van het jaar.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten